Beeldcultuur­krant 2016

MOTI-bckrant-2016-cover
De beeldcultuurkrant is een jaarlijke uitgave van MOTI, Museum of the Image. Het thema van 2016 is ‘Social’, de vormgeving is verzorgd door Anja Groten.

Social

We leven in een maatschappij waar de media een steeds indringendere rol spe-len. Het beeld van de mens verandert nu we intiem worden met de dingen om ons heen. De smartphone lijkt een verlengstuk van ons brein en het scherm van onze ogen. We identificeren ons met dit soort producten en voelen ons gehandicapt als ze wegvallen. Als we onze mobiel vergeten hebben we het gevoel dat we een lichaamsdeel missen. Heeft u nog wel eens een gesprek met vrienden en familie zonder dat de smartphone op tafel ligt? Of staat u wel eens op de trein te wachten terwijl u gewoon om u heen kijkt? Mensen brengen tegenwoordig meer tijd door met hun smartphone dan met hun familie. We noemen het sociale media, maar hoe sociaal is dat nou eigenlijk? We liken, scratchen en delen ons suf. Wie had ooit gedacht dat de wereldbevolking massaal verslaafd zou raken aan het delen van informatie op Facebook en andere platforms. Soms doet onze huidige wereld mij denken aan de socialistische maatschappij gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en gemeenschappelijkheid uit het voormalig oostblok, China of Cuba. Vooral als het ertoe leidt dat de hele wereld naar dezelfde voetbalwedstrijd kijkt en iedereen dezelfde foto of video deelt zodat er een hype ontstaat. Maar wat is het belang van de grote multinationals die ons deze diensten aanbieden en welk effect hebben ze op ons leven?

Het lijkt soms alsof de computer precies weet wat jouw wensen zijn. Maar achter de slimme online diensten zitten bedrijven als Google en Facebook die je gedrag vastleggen en allerhande persoonlijke gegevens verzamelen. We volgen en we worden gevolgd. We worden bespioneerd en dat voelt onprettig. En als we daar niks aan doen is privacy straks alleen iets voor rijke mensen. Want als we voordelig uit willen zijn in de supermarkt en goedkoop willen wonen, of als u met het openbaar vervoer reist en veel via de gratis media communiceert geeft u zelf toestemming voor het gebruik van uw persoonlijke gegevens.

MOTI houdt zich veel bezig met maatschappelijke issues uit het informatietijdperk waar beelden vaak overheersend zijn. Tijdens de Parijse aanslagen viel het op dat mensen zich “I’m Save” verklaarde via Facebook. Mark Zuckerberg had iets bedacht om te helpen in deze nare situatie en het werkte, want het gemeenschapsgevoel liep hoog op. MOTI zal de ‘social’ stempel de komende tijd onder de loep nemen in het kader van het Design My Privacy project. Daarnaast wil het museum beeldlezen echt hoog op de agenda plaatsen. Er is niet meer één taal en de afspraak over hoe we communiceren is niet universeel. Design, media, kunst en bewegend beeld lopen in elkaar over en iedereen doet mee. Beeld is een consumentenproduct geworden en wie anno 2016 niet leert beeldlezen begrijpt de wereld om zich heen niet meer.