mieke-zwartwit

Welkom op de website van Mieke Gerritzen

Mieke Gerritzen (1962), ontwerper, producent, bestuurder, is geboren in Amsterdam. Ze is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1987. In het begin van de negentiger jaren was Gerritzen één van de eerste ontwerpers die betrokken raakte bij de ontwikkelingen rondom digitale media in Nederland. Gerritzen heeft in 2016 The Image Society opgericht. Mieke Gerritzen creëert netwerken met verschillende designers, schrijvers en kunstenaars. Gerritzen organiseerde en produceerde tal van culturele evenementen en producten als films, publicaties en events zoals “The International Browserday” in New York, Berlijn en Amsterdam en “The Biggest Visual Power Shows in Amsterdam en Los Angeles.” Gerritzen was hoofd van de design afdeling van het Sandberg Instituut van 2002 – 2009, de masteropleiding die verbonden is aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Mieke Gerritzen ontving vele prijzen en geeft wereldwijd lezingen en presentaties.

Hieronder laat ik in chronologische volgorde de highlights zien uit mijn professionele carriere die het begin van de digitale revolutie inluidt met de eerste internetprojecten en overgaat in mijn fascinatie voor beeldcultuur.

moti-1

2009 – ….. MOTI, Museum of the Image

In 2009 werd ik directeur van Het Graphic Design Museum. In 2011 heb ik de naam veranderd naar MOTI, Museum of the Image. Onder die naam ontwikkelt het museum zich verder tot het museum van de 21ste eeuw dat visuele communicatie in de breedste zin aan het publiek presenteert. Het museum koppelt maatschappelijke issues aan de explosieve beeldcultuur waar iedereen vandaag de dag mee wordt geconfronteerd.

www.motimuseum.com

mediafonds

2002 – 2009 Stifo@Sandberg (Mediafonds@Sandberg)

Gedurende zeven jaar lang heb ik de masterclasses Mediafonds@Sandberg (voorheen Stifo@Sandberg) georganiseerd met jaarlijks de conferentie waar de nieuwste ontwikkelingen werden gepresenteerd. Ervaren tv-makers en media ontwerpers zochten samen naar nieuwe vormen van vertellen en werken aan een zelfgeformuleerde ‘onderzoeksvraag’ die resulteert in een demo voor een culturele mediaproductie.

www.mediafonds.nl

summit1

2002 – 2007 St.Moritz Design Summit

Under the auspices of the Raymond Loewy Foundation (Lucky Strike), acknowledged stylists and design theoreticians like Stefan Sagmeister, Chantal Prod’hom, Uta Brandes or Michael Erlhoff – to name but a few – gathered together for an informal exchange of ideas, free of the usual conventions. An experiment that started with a fundamental question: What is design at present and in future? I joined them 5 years long and designed the design declaration booklet.

http://www.amazon.com/Moritz-Design-Summit-Michael-Erlhoff/dp/3897901757

allmedia1

2002 – 2014 All Media Foundation

All Media was a non-profit organisation that conceived and produced print, products, events and films. It was a critical organisation that researched current topics in culture and sought to communicate through the image. The All Media Foundation made possible many cultural projects, events and publications with Dutch subsidies.

www.all-media.info

powershow

2003 – 2008 Biggest Visual Power Shows

The Biggest Visual Power Show is an intellectual show that is a blend between a conference and a pop concert. The show represents a field of mixed cultural disciplines where we present visionary statements, radical ideas and powerful imagery. I organised these shows together with Koert van Mensvoort in Paradiso Amsterdam, De Effenaar Eindhoven, Zollverein Essen and Los Angeles USA.

http://www.visual-power.com/vps/2003/

browser

1998 – 2002 International Browserdays

De browser is het gezicht van de media. De browser bepaalt hoe we de dingen zien die zich in de media afspelen. Tijdens de browserdag wordt de betekenis van de browser onder de loep genomen“. Op de Browserdagen werd in de Browser Competition alternatieve browsers voor het Internet gepresenteerd. Samen met Geert Lovink en Stewart McBride heb ik verschillende events georganiseerd in Amsterdam, Berlijn en New York.

http://heingartner.com/2000/05/20/browsing-the-future/
http://www.nl-design.net/browserday/4/

sandberg copy

1994 – 2009 Gerrit Rietveld Academie / Sandberg Instituut

Gedurende vijftien jaar lang ben ik verbonden geweest aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Eerst als docent en van 2002 tot 2009 was ik hoofd van de afdeling design aan het Sandberg Instituut en runde de afdeling samen met Rob Schröder en Aaf van Essen. We hebben studenten opgeleid voor een professionele loopbaan in de complexe mediawereld met design, film, kunst en een maatschappelijk bewustzijn.

www.sandberg.nl

nl.design

1990 – 2000 NL.Design

NL.Design was de naam waaronder wij (Mieke Gerritzen en Marjolijn Ruyg) tien jaar lang samenwerkten als designers. Van theaterblaadjes, magazines, boeken, posters tot aan tentoonstellingsontwerp, websites en filmpjes. In het boek Catalogue of Strategies zijn alle werken verzameld van tien jaar samenwerken.

www.nl-design.net

waag

1996 – 2000 Waag Society

Ik was in deze opbouw jaren de ontwerper van De Waag, maatschappij voor oude en nieuwe media in Amsterdam, dat nu Waag Society heet. Ik maakte het logo, de leestafel voor oude en nieuwe media, we want bandwidth campagne in Kassel en de eerste websites voor De Waag. Ik werkte samen met Carolien Nevejan en Marleen Stikker.

www.waag.org

vpro

1994 – 1997 VPRO digitaal

VPRO Digitaal begon in 1994 als de eerste internetafdeling van een publieke omroep in Nederland. Ik werd aangesteld als ontwerper bij VPRO’s digitale zolder. Hier heb ik photoshop geleerd en meegewerkt aan de eerste Nederlandse CD-Rom, websites ontworpen, logo voor 3 voor 12, maar ook televisie leren maken voor het programma WEB en WEB Wereldontvanger. Ik werkte samen met Bruno Felix.

www.vpro.nl

dds

1990 – 1994 De Balie / Digitale Stad / XS4ALL

In deze periode ontstond het internet, kregen we ons eerste emailadres en heb ik het internet visueel zien worden van tekst-based naar het World Wide Web met de eerste grafische interface. Als designer was ik betrokken bij de oprichting van De Digitale Stad, XS4ALL en Live Magazine in de Balie. Ik werkte voor deze projecten samen met Marleen Stikker.

www.dds.nl
www.xs4all.nl
www.debalie.nl

Save

Save

Save